Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Perełka na wielkanocnym stole

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Domowe wypieki to najważniejszy smakołyk na naszych wielkanocnych stołach.Zwykle bazujemy na recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, każdy z nas chciałby dodać do nich coś od siebie. Prostym przepisem na zaprezentowanie tradycyjnych wypieków w nowej odsłonie jest oryginalna dekororacja.

 

Sposób na babę

Jednym z najpopularniejszych wielkanocnych ciast jest baba piaskowa. Wspaniale wygląda na stole, a jej wersja mini to najczęściej wkładane ciasto do koszyczka ze święconką. Jest krucha i nie za słodka, dlatego smakuje każdemu. Zwykle zdobimy ją polewą czekoladową lub lukrem. A gdyby udekorować ją wyłącznie cukrem? Na przykład cukrem puderem? Jeśli użyjemy cukru pudru w młynku od Cukru Królewskiego, możemy być pewni, że jego konsystencja będzie idealnie sypka. Ponadto innowacyjne opakowanie w formie tuby zakończonej młynkiem umożliwi nam odmieżenie dokładnie takiej ilości cukru, jaką chcemy.

 

Baba w perełkach

Najnowszym pomysłem na dekorację wypieków, w tym również wielkanocnej baby, jest cukier perlisty Cukru Królewskiego. To jedyny w naszych sklepach cukier o grubej granulacji, który kształtem przypomina małe, nieregularne perełki. Jego wyjątkową zaletą jest to, że możemy nim ozdabiać ciasta zarówno przed, jak i po pieczeniu, gdyż nawet pod wpływem wysokiej temperatury nie zmienia on konsystencji i pozostaje śnieżnobiały. Idealnie sprawdzi się więc podczas przygotowywania wielkanocnych słodkości. Może posłużyć nam jako wyłączna dekoracja ciasta, ale możemy posypać nim również polewę czekoladową, na której wspaniale się prezentuje.

 

Baba piaskowa - baba trzcinowa

Jeśli chcemy nieco odmienić samą recepturę naszej piaskowej baby, możemy do wyrobienia ciasta wykorzystać cukier trzcinowy w miejsce białego. Sekretem cukru trzcinowego jest melasa. Nadaje ona zarówno napojom, które nim słodzimy, jak i wszelkim przyrządzanym z jego wykorzystaniem daniom czy wypiekom delikatnie miodowy smak i aromat, który czasem określany jest również jako karmelowy.

 

Wypróbuj nasz przepis na królewską Wielkanoc!

 

Baba piaskowa

1 - 2 foremek (zależnie od wielkości)

 

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 110 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego w opakowaniu Tetra Rex „Cukier Królewski"
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru pudru „Cukier Królewski"
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 krople aromatu pomarańczowego
  • Białko z 3 jaj
  • Żółtka z 2 jaj
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody

 

Dekoracja:

  • Polewa czekoladowa
  • Cukier perlisty „Cukier Królewski"

 

Sposób wykonania:

Foremki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką pszenną. 100g margaryny ucieramy z cukrem pudrem „Cukier Królewski" i aromatem pomarańczowym. Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Do przygotowanej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Osobno ubijamy białka z cukrem trzcinowym na sztywną pianę. Całość mieszamy. 2/3 ciasta przekładamy do foremki a do pozostałej 1/3 dodajemy kakao, sodę, wodę i resztę tłuszczu po uprzednim jego roztopieniu. Po dokładnym wymieszaniu, ciasto z kakao wlewamy do foremki, na środek znajdującego się tam już ciasta jasnego.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy około 45 minut.

 

Po ostygnięciu, babę dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy cukrem perlistym

 

----

Grupa Südzucker to największy producent cukru w Europie. Jej częścią jest Südzucker Polska S.A., najmłodsza, dynamicznie rozwijająca się spółka w ramach europejskiego koncernu. Obecnie Südzucker Polska S.A. produkuje cukier w 5 zakładach produkcyjnych tj. w cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin, Strzyżów i Świdnica, pod znaną od 12 lat na polskim rynku marką "Cukier Królewski". Na półkach sklepowych, oprócz tradycyjnego cukru białego w opakowaniach 1 kg znaleźć można wiele innych produktów marki „Cukier Królewski" m.in. cukier puder, kostka, brydż, cukier trzcinowy, kandyz oraz cukier w małych poręcznych saszetkach zarówno do domowego użytku jak również do sektora gastronomicznego. W szerokiej ofercie marki „Cukier Królewski" znajdują się innowacyjne na polskim rynku produkty, jak cukier puder w młynku oraz cukier biały i trzcinowy w opakowaniu Tetra Rex. W 2010 roku Südzucker Polska S.A. wprowadził na rynek nową markę - „Dolcetino" - słodzik w kostkach na bazie cukru oraz rozszerzyła konsumenckie portfolio „Cukru Królewskiego" o nowość w postaci cukru perlistego przeznaczonego do dekoracji.

Równocześnie, szeroka gama specjalistycznych produktów takich jak: pomady cukiernicze, cukier perlisty itd. skierowana jest do branży piekarniczo - cukierniczej.

Südzucker Polska S.A., Biuro Handlowe w Krakowie, ul. Kraszewskiego 10, 30-110 Kraków, tel. 12/ 261 80 00

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information