Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Wyrób konserw domowych (weków) - gołąbki

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Konserwy i przepisy na konserwy cieszą się sporą popularnością ze względu na łatwość wykonania. Jednak należy pamiętać o kilku zasadach. Ważne jest żeby wcześniej przygotować strategię przyrządzenia konserw, czyli jakie przyprawy lub jakie zioła chcemy zastosować, w jakich ilościach, należy pamiętać o soli, bo ważne jest, żeby nie dodawać jej za dużo. Istnieje pewien mit mówiący o tym, że do konserw trzeba koniecznie dać dużo soli, żeby się nie zepsuły. Dzienna dawka soli dla naszego organizmu oscyluje w granicach 5-10 gram (w zależności od wagi ciała) więc nie przesadzajmy z nadmiarem soli.

 

Jak zrobić wek?

Kiedy mamy już przygotowaną mieszankę przypraw i ewentualnie ziół razem z produktem który chcemy zawekować wszystko razem wkładamy do słoika zakręcamy. Wkładamy do garnka z wodą i podgrzewamy na ogniu. Nie powinno się wkładać słoików od razu do bardzo gorącej wody, należy stopniowo podgrzewać słoiki. Druga sprawa, że nie wolno w czasie podgrzewania w garnku otwierać i dodać wody do słoików, bo wówczas cenne substancje aromatyczne parują razem z wodą i pogarsza się smak konserwy. Jako dodatek można stosować śmietanie, żółtka jaja.

 

Przykładowy przepis na zawekowane gołąbki

Gołąbki są znane w Polsce i bardzo łatwo można je zrobić przepis na nie zna każdy więc nie będę podawać (przepis na gołąbki w dziale przepisy kulinarne). Robimy gołąbki, w zależności od gustu możemy dodać do nich nieco śmietany lub drobno posiekany koperek duszony w małej ilości tłuszczu na małym ogniu.

 

Gołąbki zanim włożymy do słoika należało by podgrzać na malutkim ogniu w rondelku pod przykryciem. Zabieg ten ma podgrzać farsz równomiernie. Potem możemy włożyć je do słoika razem z sosem, który wcześniej przygotowaliśmy i podgrzać w celu zakonserwowania.

 

Pasteryzuje się ok. 15-20 min. we gotującej wodzie, po wyjęciu można odwrócić słoik do góry dnem i tak zostawić do ostygnięcia. Jeżeli po wystygnięciu pokrywka jest lekko wklęsła, to znaczy, że zupa się zawekowała. Przechowywać w pomieszczeniu gdzie temperatura wynosi ok. 15 stopni.

 

Więcej na temat konserw na stronie bazy wiedzy
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information