Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Papryka gałęzista (chili) i papryka jagodowa (Capsicum frutescens L., Capsicum baccatum L.)

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Przyprawę chili uzyskuje się z ostrych owoców gatunków blisko spokrewnionych z papryką jednoroczną (Capsicum annuum L.). Krzewy tych gatunków osiągają wysokość do 1 m. Pochodzą one z tropikalnych obszarów Ameryki. Przyprawę chili można uzyskać również z innych gatunków papryki o małych owocach, np. Capsicum fastigiatum.

 

Europejczycy po raz pierwszy poznali chili podróżując z wyprawą Kolumba do Indii Zachodnich. Lekarz uczestniczący w tejże podróży opisał przyprawę którą tubylcy używali do przyprawiania ryb i ptaków nazywaną agi lub aji.

 

Jednak chili najczęściej uzyskuje się z mielonych owoców gatunków Capsicum frutescens. Przyprawa ta występuje pod postacią proszku i bywa często nazywana pieprzem Cayenne (od portu Cayenne) lub pieprzem kajeńskim. Natomiast ostry sos tabasco uzyskuje się z owoców papryki jagodowej.

 

Występuje bardzo dużo odmian tej papryki o owocach różnej wielkości, smaku i barwy. Wyróżnia się owoce zielone, żółte, pomarańczowe, czerwone i ciemnoczerwone. Najmniejsze owoce mają wielkość fasoli (mają one bardzo ostry i parzący smak).

 

Wyróżnia się także wiele odmian przyprawy chili:

  • delikatne
  • korzenno-ziołowe
  • bardzo pikantne

 

Największym producentem tej papryki są państwa Afryki zachodniej, a także Meksyk, Brazylia, Kolumbia, Gujana, Stany Zjednoczone, Wietnam, Indie i Indonezja. Ostre gatunki tej rośliny są także, choć na mniejszą skalę, uprawiane w Polsce.

 

Owoce papryki zawierają alkaloid kapsaicynę, który to właśnie jest powodem palącego i ostrego smaku. Kapsaicyna nie powoduje trwałych uszkodzeń tkanek. Pobudza ona komórki nerwowe w ten sam sposób, jak rzeczywiste uszkodzenia tkanek na skutek urazu mechanicznego lub poparzenia. Jednak w dużym stężeniu może powodować kłopoty z oddychaniem, sinienie skóry i konwulsje. Należy zaznaczyć, że admierne jej stężenie w żywności powoduje taką pikantność, iż uniemożliwia to spożycie, w związku z tym przypadki zatruć tym związkiem są niezmiernie rzadkie.

 

Papryka ta ma znakomity wpływ na trawienie - pobudza je, zmniejsza głód, przyspiesza spalanie kalorii i rozgrzewa ciało.

 

Zastosowanie:

  • jako przyprawa: świeże owoce, suszone lub roztarte na proszek
  • przemysł spożywczy: ostra papryka wykorzystywana jest do przygotowywania konserw rybnych, warzywnych i mięsnych, wędlin i mieszanek przypraw, do produkcja tabasco, sosy typu chili
  • przyprawa do: mięs z rusztu, sosów, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb, grochu, soczewicy, zup mięsnych i rybnych, kaczki, gęsi i gulaszu
  • pod nazwą chili sprzedawana jest mieszanka w której składzie oprócz papryki znajdują się: czosnek, majeranek, kminek i czasami cebula
  • medycyna: kapsaicyna jest wykorzystywana jako lek znieczulający, stosowany zewnętrznie (głównie w maściach zmniejszających ból stawów i mięśni)
  • broń chemiczna: niezabijająca broń chemiczna; w rozmaitych aerozolach i proszkach (tzw. gaz pieprzowy) służących do rozganiania tłumów lub samoobrony

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information